Städningstips – Checklista för snabb & effektiv hemstädning

städningstips för familjestädning

Ta del av våra städningstips. Vi kan enkelt konstatera att människor vill bo i en ren omgivning. Även om det är målet kan det vara svårt att uppnå det på grund av arbete och andra konstanta distraktioner. Få människor har lyxen att kunna anställa någon som städar åt dem. Läs vidare om våra tidsbesparande, snabba städtips för dem som har fullspäckade scheman.

Snabbstädningstips till dem som inte gillar att städa

Det finns några tidsbesparande tekniker som kan användas för att städa hemmet. Om röran känns överväldigande, börja med att städa bland de stora föremålen/ytorna. Genom att du tar bort den synliga röran först kan du märka resultat tidigare. Ett annat sätt att få bort oredan i ett rum är att ta plocka lite i taget.

Plocka undan efter dig direkt

Att plocka undan efter sig direkt är nog det bästa städningstips som finns. Gör det till en vana att aldrig lämna ett rum utan att ta med dig en sak och placera den på sin rätta plats. Diska efter varje måltid för att undvika diskberg. Ett annat bra sätt att hålla hemmet rent och fint är att bädda sängen så fort du stiger upp.

Bra städartiklar

Det är lättare att hålla hemmet rent om du har bra städartiklar till hands. Ha ett lager med trasor som kan användas till att damma ytor. När det gäller rengöringsmedel, välj multifunktionella produkter som kan användas till flera delar av hemmet såsom badrum och kök. Att ha en produkt som kan användas till många saker minskar tid och ansträngningen med att städa.

Dela upp hemmet i städsektioner

Det finns inte heller någon anledning till att städa hela huset på en och samma dag. Dela upp hemmet i sektioner och ta itu med dem en i taget. Det finns ingen regel som säger att hela hemmet måste städas på en dag. Exempelvis kan sovrum och hall städas först, för att sedan fortsätta med köket och matsalen nästa dag. Genom att dela upp hemmet i sektioner känns städningen inte lika överväldigande. Detta frigör mer tid som kan användas till andra viktiga aktiviteter som inte kan skjutas upp.

Städa lite regelbundet

Städa hemmet regelbundet genom att utgå ifrån en checklista över vad som skall städas. Det kommer bidra till att du inte lägger ned för mycket tid på städningen varje gång. Det går snabbare och lättare att städa om smutsen inte hinner ansamlas. Exempelvis blir tvålavlagringar och mögel i badrummet svårare att få bort ju längre tiden går. Det är också mindre sannolikt att man struntar i att städa huset om man tar en bit i taget i stället för att ägna en hel dag åt städning.

Involvera hela familjen i städningen

Ett annat viktigt städningstips om man vill att städningen skall gå fort är att involvera andra personer i uppgiften. Att vara mer än en person som städar gör att städningen går mycket fortare. Även barn kan ges enklare uppgifter såsom att plocka undan leksaker och bädda sängen. Gör det till en rutin att packa undan saker som inte längre används, och introducera ett belöningssystem. Du kommer skapa goda vanor för framtiden.